Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Zespół Szkół w Subkowach

"Uczyć tak aby uczeń zrozumiał"

Wielkanocne warsztaty dla klas I-III w Bibliotece Gminnej w Subkowach

„Palmy z pachnącego ziela, pisanki, kraszanki, jajka malowane – nie ma Wielkanocy bez barwnych pisanek  i zajączków” – warsztaty świąteczne dla klas I-III.

Święta Wielkanocne są bardzo radosnym czasem, na który z wytęsknieniem oczekują zarówno dzieci jak i dorośli. Są to święta rodzinne, pełne tradycji i zwyczajów, które chcemy przekazywać młodszym pokoleniom. Tuż przed Wielkanocą uczniowie klas I-III uczestniczyli w warsztatach w Gminnej Bibliotece w Subkowach.

Po Niedzieli Palmowej, przenieśliśmy się na polską, dawną wieś. Uczniowie wysłuchali bajki pt:”Bajki Wielkanocnego Zajączka” Edyty Wygonik. Następnie poznali zwyczaje, tradycje na dawnej wsi. 

Po trzeciej niedzieli marcowej, dziewczęta obchodziły wszystkie domy z zielonym gaikiem – przystrojoną zieloną gałęzią. Wchodziły do chat, śpiewały, kłaniały się i prosiły o datki. Dawano im jajka, obwarzanki i drobne monety. Razem z zielonym gaikiem do chaty wchodziła wiosna, a z nią radość, dobroć, uprzejmość.

Kolejnym zajęciem warsztatowym było wykonywanie pisanek i papierowego zajączka na zajęciach w szkole. Uczniowie znają zwyczaje i tradycje wielkanocne, a więc malowały kolorowe pisanki, wykonywały różne kurczaczki i zajączki, kartki świąteczne, koszyczki i palmy, posiały także wcześniej na zajęciach rzeżuchę i owies. Ostatnim zajęciem warsztatowym było wykonanie –ulubionej sałatki na wielkanocny stół. Uczniowie do tego zadania przygotowali się profesjonalnie co widać na zdjęciach. Na koniec zajęć odbyła się degustacja wykonanych sałatek.

Podczas lekcji uczniowie poznali też wiersze, piosenki, o tematyce wielkanocnej oraz stare, ludowe zabawy związane z tymi świętami na Kociewiu i innych regionach Polski. Święcenie koszyczka z pokarmami, pieczenie bab wielkanocnych oraz polewanie się wodą w śmigus dyngus to tradycje, które dzieci doskonale znają i chętnie o nich opowiadały z własnych obserwacji i doświadczeń. Dawniej na Wielkanoc dawano sobie w prezencie przepięknie zdobione jajka. Każdy gość, który w czasie świąt odwiedzał na wsi dom, dostawał ozdobione jajko na szczęście i zdrowie. Uczniowie opowiadali o zwyczajach, symbolice pokarmów, które należy włożyć do koszyczka- „Święconka”.

Banery/Logo

Logo szkoły